„Świat na widelcu” nauka ze smakiem!

 

Fakt, że nauka może być zarazem przyjemnością, wciąż dla wielu pozostaje trudny do odkrycia – jednak nie dla uczniów naszej szkoły, którzy wspólnie z nauczycielami zorganizowali dnia 3 grudnia 2015 roku festiwal kulinarny pt. „Świat na widelcu”. Całe przedsięwzięcie trwało kilka godzin i kosztowało uczestników wiele pracy i zaangażowania. Zakończyło się jednak sukcesem.

Uczniowie, pod kierunkiem nauczycieli, przygotowali potrawy regionalne z całego świata oraz reklamujące je plakaty w obcych językach. Można było na nich znaleźć także ciekawe związki frazeologiczne, jak również idiomy związane z jedzeniem np. „Ser del año de la pera” (hiszp.) – „Być starym jak świat”, „Hunger ist der beste Koch” (niem.) – „Głód to najlepszy kucharz”. Dzięki temu uczestnicy rozwijali umiejętności pisania oraz przedstawiania swoich potraw w obcym języku. Każde z przygotowanych dań było inne – od brytyjskiego Apple Pie, przez hiszpańskie Paelle, włoską Panna Cottę, aż do pochodzącej z największego państwa świata – Rosji – tradycyjnej herbaty, podawanej z kostkami cukru oraz czymś słodkim - w tym wypadku były to brioszki z konfiturą wiśniową. Stoiska z jedzeniem, a także wystawa prac uczniów, miały miejsce w łączniku.

Oczywiście, trudno by było to wszystko zorganizować, gdyby nie nasi wspaniali nauczyciele. W przedsięwzięcie zaangażowali się:

 

p. Małgorzata Borowska
oprawa plastyczna

p. Anna Chruścielska
kuchnia czeska

p. Kamila Duziak i p. Wioletta Duda-Radicchio
kuchnia włoska

p. Małgorzata Gala
kuchnia amerykańska

p. Aleksandra Łagowska
romantyczna kuchnia z „Panem Tadeuszem”

p. Małgorzata Wielomek-Maksymiuk
kuchnia francuska

p. Anna Matkowska
kuchnia międzynarodowa (amerykańska, hiszpańska, szwedzka, rosyjska, meksykańska, włoska, wietnamska i chińska)

p. Krystyna Michałkiewicz i p. Anna Pieczonka-Ziętara
kuchnia niemiecka

p. Karolina Rodakiewicz
kuchnia hiszpańska
i
p. Anna Sosnowska
kuchnia japońska

 

Podczas przerw uczniowie licznie podchodzili i kupowali różnorodne jedzenie, poznając jednocześnie bogactwo kultury świata. Dochód ze sprzedaży został przekazany na cele charytatywne – Hospicjum Ojców Bonifratrów oraz Szlachetną Paczkę. W czasie festiwalu miał również miejsce występ zespołu rockowego „Trzy kropki”, w którego skład wchodzą uczniowie klasy 3E oraz 3F: Adam Kościelniak, Kacper Móll i Robert Skolmowski.
W sumie udało się zebrać ponad 1400 zł, dzięki czemu podopieczni hospicjum oraz Szlachetnej Paczki dostali cudowny prezent na święta – poza kwotą pieniężną, także pomoc uczniów naszej szkoły oraz solidarność z tymi, którym w życiu się nie poszczęściło.

Takie wydarzenia w wspaniały sposób otwierają nam drzwi do poznania bogactwa świata mimo nieopuszczania murów szkoły. Zyskane przez uczniów informacje, doświadczenia w przygotowywaniu nowych potraw oraz ich wspaniały smak na pewno pozostaną na długo. To wszystko połączone zostało z bardzo dobrą zabawą i unikalną atmosferą. Uczestnikom festiwalu składamy gorące podziękowania i najserdeczniejsze gratulacje.

Katarzyna Chęć z kl. 1I